item5
item4
item9

Blog

item12

Hoe groter hoe beter? Hoe kleiner hoe fijner?

Ja en nee. Kan dat? Ja dat kan. Ik heb het dan niet over grote of kleine gebouwen maar over de grote schaal en de kleine schaal. Een huis moet in zijn omgeving passen en de details moeten kloppen. Of een uitbouw moet voldoen aan het bestemmingsplan en er moet een plek in de nieuwe keuken zijn om de handdoek op te hangen. En gek genoeg ziet, wat dat laatste punt betreft, niet iedereen een rol voor een architect weggelegd. Raar toch?

Onlangs had ik een acquisitiegesprek voor een uitbouw achter een woning. Ik stak daar mijn mooiste verhaal af over het nut om mij als architect in te schakelen. Dat ik met ideeën en alternatieven komt. Dat ik die ideeën 3d inzichtelijk maak zodat zij kunnen kiezen. Enz., enz. Én dat mijn ervaring is dat hoe klein en overzichtelijk een project ook is er altijd ideeën komen die de opdrachtgevers zelf niet hadden kunnen bedenken. En dat de details waarmee een ontwerp wordt uitgewerkt het resultaat kunnen maken of breken. Ik kon de beste mensen er niet van overtuigen. Dan kan ik lullen als brugman, het verandert hun scepsis niet.

Zien is geloven. Momenteel ontwerp ik aan een kleine uitbouw bij een woning in Groningen. Het gaat maar om 10 m2. Ik vind dit een ontzettend leuk project. Juist omdat het zo klein is komt het op creativiteit op de cm2 aan. Een paar centimeter meer of minder maakt dat mensen wel of niet hun handdoek kunnen ophangen. Een paar centimeter maakt dus het verschil tussen een fijn hernieuwd huis of een levenslange ergernis.

Mijn opdrachtgevers wilden rechttoe rechtaan naar achteren. Dat leek mij niet zo mooi en dat leek mij niet zo handig. Op het interieurplaatje kan je zien wat ik er voorlopig van gemaakt heb. Het keukenblok heb ik in een nis gemaakt waardoor er net 30 cm meer ruimte is achter het aanrecht. De deur naar het plaatsje komt vanwege de maximaal te bouwen m2 iets naar binnen. Er is nog genoeg plaats voor de tafel binnen en ineens is er ook ruimte voor een tafel(tje) buiten. Bovendien wordt de buitenkant iets speelser en is er een mooie aanleiding om twee materialen te combineren.

Wanneer ik dit had kunnen laten zien tijdens het beruchte acquisitiegesprek dan was het wellicht heel anders afgelopen. Dan hadden zij misschien ook ingezien dan een van de kwaliteiten van een architect is om de grote lijn uit te werken tot in het kleine detail.

Size matters.

SIZE MATTERS

Home

Architectuur

Overjas

Contact

item3
item3a
item3b
item3h1

Link partners

item3g1

© 2012 JAS All Rights Reserved

item12a

Bel of stuur een e-mail

Praktische informatie

item3c2

Haalbaarheids-onderzoek

item3a1

Privacyverklaring

m1
item3b1

achtergrondinformatie: impressie gemaakt door Jeroen Boersma

JASARCHITECTBLOGONTWERPUITBOUWGRONINGEN
JASARCHITECTBLOGINTERIEURONTWERPGRONINGEN